Vca vca certificaat vca cursus

VCA en het belang ervan voor de Nederlandse arbeidsmarkt

VCA en het belang ervan voor de Nederlandse arbeidsmarkt

VCA is een alom bekende en veelgebruikte afkorting.

Iedereen in de Nederlandse technische sector krijgt ermee te maken. De afkorting staat namelijk voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Gezien het belang van al deze woorden is het niet verwonderlijk dat miljoenen mensen werkzaam in de techniek te maken krijgen met VCA.


Als werkgever of als aannemer in de techniek is het verplicht om gecertificeerd te zijn. Afhankelijk van de aard van het bedrijf kunnen dat verschillende certificaten zijn. Zo heb je de VCA met één ster en twee sterren, VCA Petrochemie en het VCU-certificaat voor uitzendbureaus. Het verschil tussen de VCA met één ster en de VCA met twee sterren ligt in het feit of het gaat om een bedrijf als onderaannemer of hoofdaannemer. Eén ster is voor onderaannemers en twee sterren voor hoofdaannemers. VCA Petrochemie, zoals de naam al doet vermoeden, is bedoeld voor bedrijven in de petrochemie. Het VCU-certificaat is bedoeld voor uitzendbureaus.


Als werknemer in de techniek is het vereist om minimaal een basiscertificaat te hebben. Afhankelijk van de aard van je functie, kan dat een basis VCA diploma zijn of een VCA voor operationeel leidinggevenden, ook wel bekend als de VOL-VCA. Voor intercedenten is er vervolgens de VIL-VCU: Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden.


Veiligheid is een noodzaak en geen last.

Zoals bij de meeste zaken hebben we ook veiligheid goed geregeld in Nederland. Veiligheid en de bijbehorende wet- en regelgeving, mede geïnspireerd door de Europese wetten en regels, kunnen gezien worden als de belangrijkste oorzaak van het feit dat er in Nederland relatief weinig ongevallen zijn met dodelijke afloop. Daarom is het erg belangrijk om daadwerkelijk de inhoud van de VCA cursussen en certificeringen goed te beheersen. Dat geldt uiteraard voor alle lagen van een organisatie. Of je nu een werknemer bent, een operationeel leidinggevende, een intercedent of een bedrijf: Beheers de materie!


Cursussen en trajecten bij Özel Opleidingen.

Zoals je van ons gewend bent, kun je rekenen op een proces waarbij we bij Özel Opleidingen zoveel mogelijk inhoud en kennis proberen over te dragen aan al onze cursisten en zakelijke klanten. Niet alleen om ervoor te zorgen dat je een diploma of een certificaat haalt, maar ook om bij te dragen aan onze Nederlandse reputatie als een van de veiligste landen ter wereld op het gebied van veiligheid. Heb je vragen over onze cursussen? Neem dan gerust contact met ons op of boek direct een

VCA cursus!